Bluebiz is het zakelijke loyaliteitsprogramma van KLM, Air France en partners (Delta Air Lines en China Eastern). Bedrijven die deelnemen aan het bluebiz-programma sparen blue credits bij boekingen waaraan hun bluebiz-nummer is gekoppeld.
Het programma is speciaal bedoeld voor bedrijven die regelmatig zakelijk vliegen. Als deelnemer van bluebiz spaar je blue credits als je als bedrijf vijfduizend euro of meer per kalenderjaar besteedt aan vliegtickets. Deze credits kunnen onder meer worden ingewisseld voor vliegtickets of voor extra comfort tijdens de reis. Daarnaast kan de zakelijke reiziger op dezelfde boeking óók het Flying Blue-nummer toevoegen. De twee programma’s bestaan naast elkaar. Dus op een boeking spaart het bedrijf blue credits en de reiziger spaart Miles en Experience Points. Dubbel voordeel dus.
Managementondersteuner spil van het bedrijf
Erik van Herk en Frank Hoogma, beiden accountmanager bluebiz bij KLM, willen het loyaliteitsprogramma ook bij de ondersteuning van het management onder de aandacht brengen. “Bij internationaal ondernemende bedrijven zijn managementondersteuners vaak onze belangrijkste contactpersonen. Vroeger hadden bedrijven meestal een travelmanager, maar we zien regelmatig dat deze rol nu door de managemenondersteuner is overgenomen. Zij boeken de vluchten en hebben contact met de reisagent. Managementondersteuners zijn per definitie al de spil in het bedrijf. Ze weten precies wat er speelt en waar er naartoe wordt gereisd”, zegt Hoogma.
De 4 pluspunten van bluebiz
1 Besparen
Bedrijven die deelnemen aan het bluebiz-programma kunnen sparen en daardoor besparen. Boekingen bij KLM, Air France, Delta Air Lines en China Eastern leveren namelijk blue credits op. Het enige wat aangesloten deelnemers hoeven te doen, is het bluebiz-nummer in de boeking te vermelden. Die boeking kan gedaan worden via klm.com, de managementondersteuner, de travel-manager of de reisagent. “Je spaart gemiddeld 3% van de ticketprijs en krijgt daarvoor blue credits, die gelijk staan aan 1 euro. Die blue credits kunnen ze inwisselen voor bijvoorbeeld gratis tickets”, zegt Van Herk.
De blue credits kunnen ook anders besteed worden, namelijk aan extra comfort. Van Herk: “Denk aan extra beenruimte aan boord, een à-la-cartemaaltijd of een upgrade. Het is allemaal mogelijk.” En lounge toegang op de luchthaven? “Ja, dat kan uiteraard ook”, vertelt Hoogma.
2 Flexibiliteit
Een vakantiereiziger weet vrij zeker dat hij een geboekt ticket ook echt zal gebruiken, voor zakelijke reizigers is dat anders. Internationale afspraken wijzigen soms of er wordt op het laatste moment besloten dat een collega naar bijvoorbeeld een conferentie gaat. Hoogma: “Bluebiz biedt die flexibiliteit. Als het ticket al geboekt is, kun je kosteloos iemand anders op dat ticket laten reizen. Dus stel dat je verhinderd bent, dan kan een collega toch van jouw ticket gebruik maken. Gratis naamwijziging maakt het ook mogelijk om vroeg een vlucht te boeken, als je nog niet zeker weet wie er precies gaat reizen.”
“Elke deelnemer krijgt een bluebiz-nummer. Het is belangrijk om dat nummer altijd te registreren bij boekingen. Zo kunnen wij zien hoeveel reizen er worden geboekt, en hoe meer je boekt, hoe meer voordeel we kunnen bieden”, zegt Van Herk. Mocht je dit bij de boeking vergeten zijn, is dat geen probleem. Bluebiz biedt de flexibiliteit dat je het bluebiz-nummer ook met terugwerkende kracht aan de vlucht kunt koppelen.
3 Prioriteit
Bij de instapprocedure wordt reizigers om beurten gevraagd aan boord te gaan. Priority- en Business Class-passagiers mogen als eerste. Daarna zijn de bluebiz-reizigers aan de beurt. Hoogma: “Eerder instappen is prettig, want dan kun je je in alle rust installeren.”
Mocht er een vluchtverstoring zijn, dan krijgen bluebiz-reizigers voorrang bij het omboeken. Van Herk: “Als de alternatieve vlucht vol is, krijgen ze voorrang op de wachtlijst.”
4 (H)erkenning
Zakelijke reizigers met een bluebiz-boeking worden herkend en erkend door personeel op de luchthaven en aan boord. Hoogma: “Dat begint al bij de check-in, als ze met bagage reizen. Het grondpersoneel ziet namelijk dat er een bluebiz-nummer bij de boeking staat.” Ook bij het boarden weet de gate-agent dat het een zakelijke reiziger is. In het vliegtuig zelf geldt dat uiteraard ook.
Dit artikel is gesponsord door KLM.