'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen' 

'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen' 

Een zakenreis boeken is er door het grote aantal boekingskanalen en de toenemende regelgeving voor bedrijven niet bepaald eenvoudiger op geworden. Zeker bij complexe reisvragen biedt het daarom steeds meer toegevoegde waarde als je persoonlijk advies kunt inschakelen. "Het scheelt veel geld en tijd als je een zakenreispartner hebt die weet hoe je slim, goedkoop én duurzaam reist", zegt Marjan van Vliet van ATPI.

Reis- en eventmanagementorganisatie ATPI biedt bedrijven wereldwijd oplossingen voor reizen en evenementen. ‘Dienstverlening met een gezicht’ staat daarbij centraal. Om die visie kracht bij te zetten, is de campagne ‘Ontmoet ons team, boek slim en bespaar meer!’ gestart.

Marjan van Vliet, head of accountmanagement bij ATPI, legt uit wat die inhoudt: "Een aantal van onze experts geven tips, zoals een digital expert die veel verstand heeft van online bookingtools of andere platformen, iemand die alles van tarieven afweet, een supervisor van een team die weet wat in operationele zin slim is en een accountmanager die onze relatie met klanten belicht. Zo willen we een gezicht geven aan onze dienstverlening en de klant wegwijs maken in de jungle van het zakelijk reizen.” 

Versnippering en regelgeving

Want een jungle is het wel degelijk, zegt Marjan. “Door de komst van nieuwe boekingskanalen wordt het aanbod steeds minder overzichtelijk. Bedrijven hebben bovendien steeds meer aandacht voor het milieu door de regels rondom het rapporteren van CO-uitstoot, ook voor zakelijk reizen. Een vlucht boeken is geen rocket science, maar alles eromheen maakt het ingewikkeld. Wij willen daarin helpen met onze kennis.” 

Goedkoop en zo duurzaam mogelijk reizen gaan niet hand in hand. Je moet dus een keuze maken.”
— Marjan van Vliet

Duurzaamheid wint van goedkoop

Marjan merkt dat bij bedrijven duurzaam reizen steeds zwaarder gaat wegen ten opzichte van goedkoop reizen: “Dat horen wij als wij klanten adviseren over hun reisbeleid. Onze eerste vraag daarbij is: vind je behalve besparing ook het sparen van het milieu belangrijk? Goedkoop en zo duurzaam mogelijk reizen gaan niet hand in hand. Je moet dus een keuze maken. Een directe vlucht naar Singapore is niet zo goedkoop als vliegen met een tussenstop, maar zorgt wel voor minder uitstoot omdat je maar een keer hoeft op te stijgen. En de directe trein naar Londen is iets duurder dan vliegen, maar wel duurzamer.” 

ATPI Halo

Voor het verduurzamen van het reisbeleid heeft ATPI met ATPI Halo een aparte dienst in huis die heel precies de CO-uitstoot van de zakelijke reizen kan meten en het team van ATPI kan helpen om die te reduceren en desgewenst te compenseren.

Marjan van Vliet
Marjan van Vliet

Het is een hulpmiddel dat inspeelt op vraagstukken die inmiddels bij elke organisatie spelen, geeft Marjan aan: “Het is al niet meer geaccepteerd om over een afstand van minder dan 500 kilometer te vliegen. Grote bedrijven moeten bovendien volgens de Europese CSRD-regels hun uitstoot meten, reduceren en compenseren. Daar kunnen wij in helpen met onze ATPI Halo-propositie. Die maakt het mogelijk om te investeren in sociaal-maatschappelijke projecten en sinds kort kun je nu ook sustainable aviation fuel, dus duurzame brandstof, inkopen via ons project.”  

Persoonlijk als het nodig is

ATPI heeft de persoonlijke aanpak als speerpunt, maar sluit de ogen niet voor de digitale mogelijkheden. “Het grootste deel van je boekingen kun je prima via een online tool doen. Dat is heel efficiënt. Wij zijn er juist voor de minder eenvoudige vraagstukken: geen retourtje Amsterdam, maar complexe situaties in bijvoorbeeld de maritieme sector, waarbij de bestemmingen wat exotischer zijn”, legt Marjan uit. “Laatst wilde een klant een vlucht via Japan naar Australië. Als je die via een online tool boekt, kom je heel duur uit. Onze experts kunnen bij zo’n verzoek een prijs regelen die meer dan de helft lager is.”  

Ook bij calamiteiten

Het levert dus altijd iets op om even te bellen voor ondersteuning, wil Marjan daarmee maar duidelijk maken. En ATPI is er niet alleen voor wensen, maar ook om te helpen als het spaak loopt: “In juli gaf een grote computerstoring bijvoorbeeld ook op Schiphol problemen. Dan is het fijn dat je je reisagent kunt bellen als je ergens gestrand bent. Wij helpen je dan snel op weg.” Die noodzaak is extra groot bij ‘mission critical’-reizen, zegt Marjan.

“Denk aan transport over zee, de energiesector of iemand die met spoed een kapotte transportband moet repareren. Als je snel die transportband geregeld wilt hebben, kunnen wij je binnen vier uur op een vliegtuig helpen.”  

Ook wij als reisagent adviseren om niet onnodig te reizen. Als je wilt, inventariseren we bijvoorbeeld welke reisbewegingen kunnen worden vervangen door meetings via Teams.”
— Marjan van Vliet

Niet reizen om het reizen

Het accountmanagementteam van ATPI kan assisteren met het opzetten van een nieuw reisbeleid. “Het gaat daarbij tegenwoordig vaak om het sparen van het milieu”, zegt Marjan. “Wij kunnen dan adviseren om meer rechtstreeks te vliegen, meer met de trein, of meerdere bezoeken tegelijk te boeken.” Maar reizen is ook voor ATPI niet altijd heilig. De eerste bevinding bij een audit van het reisbeleid is vaak simpel: niet reizen is het meest duurzaam. “Ook wij als reisagent adviseren om niet onnodig te reizen. Als je wilt, inventariseren we bijvoorbeeld welke reisbewegingen kunnen worden vervangen door meetings via Teams.” 

Complexe vraagstukken

ATPI ondersteunt klanten, of het nu gaat om het optimaliseren van je reisbeleid, het maken van milieubewuste keuzes of het inschakelen van de expertise van ATPI bij complexe vraagstukken. “Want in een wereld waarin verantwoord reizen steeds belangrijker wordt, is het goed om te weten dat je kunt rekenen op een partner die het totaalplaatje overziet.” 

Dit artikel is gesponsord door ATPI.

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie, zodat ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dat precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie? Schoevers-trainer Maaike Knoester vertelt hierover.

Microsoft Copilot voor betrouwbare vergadernotulen en interne nieuwsupdates

Microsoft Copilot voor betrouwbare vergadernotulen en interne nieuwsupdates

Gebruik jij Copilot al? Innovatiecoach en techexpert Bouke van Kleef legt uit hoe je deze AI-tool van Microsoft kan inzetten voor notulen, samenvattingen en nieuwsbrieven.

Ontdek De Bonte Wever: de ideale locatie voor congressen en events

Ontdek De Bonte Wever: de ideale locatie voor congressen en events

In het hart van Drenthe, aan de rand van het serene Asserbos, ligt De Bonte Wever. Wat begon als een geliefd sport- en recreatiecentrum, is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige locaties in Nederland. Of je nu een meerdaags congres, een bedrijfsevent, of een intieme vergadering organiseert, De Bonte Wever biedt het perfecte decor voor elk zakelijk evenement.

De assistant moet ongemak omarmen om te overleven

De assistant moet ongemak omarmen om te overleven

Kunstmatige intelligentie zorgt voor veel ongemak op de werkvloer. Verandermanagementexpert Yousri Mandour roept de ondersteuner op dat ongemak te omarmen om op de toekomst voorbereid te zijn.

Management Support Magazine september 2024

Management Support Magazine september 2024

Over ongemak omarmen, omgaan met een krappe bezetting op het secretariaat, werken met Canva en meer in het nieuwe Management Support Magazine.

Thuiswerken staat onder druk

Thuiswerken staat onder druk

Werkgevers hebben in toenemende mate weerstand tegen thuiswerken, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

Wisselen hybride werknemers thuis meer af tussen zitten en bewegen?

Wisselen hybride werknemers thuis meer af tussen zitten en bewegen?

Nederlandse werknemers zijn Europees kampioen zitten op het werk. Hoe zit dat wanneer hybride werknemers thuiswerken? Staat het er dan beter voor met hun zitgedrag dan op het werk?

Boetseer je baan in het tijdperk van AI: jobcrafting helpt!

Boetseer je baan in het tijdperk van AI: jobcrafting helpt!

Jobcrafting maakt je baan niet alleen relevanter en interessanter, maar is ook cruciaal nu kunstmatige intelligentie steeds meer taken van managementassistenten verlicht of zelfs overneemt. Jobcraften kan op vier manieren.