Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie, zodat ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dat precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie? Schoevers-trainer Maaike Knoester vertelt hierover.

“Persoonlijk leiderschap gaat over het nemen van de regie over jezelf", weet Knoester. “In je werk betekent dit dat je zelf bepaalt hoe je iets aanpakt, initiatieven neemt en je uitspreekt als je het ergens niet mee eens bent. Je neemt verantwoordelijkheid en maakt bewuste keuzes, waardoor je meer invloed uitoefent binnen je organisatie.” 

Als supportprofessional is het volgens de Schoevers-trainer essentieel dat je niet blindelings doet wat je wordt opgedragen. “Je bent vaak een schakel tussen verschillende personen en hebt daardoor vaak een uniek overzicht over situaties. Het is dus cruciaal dat je je visie deelt en bijdraagt aan een effectieve bedrijfsvoering. Juist in jouw positie ben je in staat om met initiatieven te komen, verbeteringen aan te dragen en proactief werkzaamheden op te pakken. Wie over persoonlijk leiderschap beschikt, kan dit.” 

Soft skills zijn key  

“De toekomstige supportprofessional gaat niet het verschil maken met kennis of vaardigheden alleen. Je onderscheidt jezelf van anderen door je houding, hoe je jezelf positioneert, hoe je overkomt en waar je voor staat. Als je je hiervan bewust bent en groeistappen in maakt, dan maak je juist dáár het verschil mee. Ik zie achter de professional altijd de mens die in persoonlijke ontwikkeling is. Prachtig om naar te kijken. Wat een mooie mensen heb ik leren kennen in mijn vak als trainer.” 

Persoonlijk leiderschap vergroten

Je vergroot persoonlijk leiderschap door vaker je verantwoordelijkheid te nemen, vindt Knoester. “Probeer te bedenken in welke situaties je eigenlijk gewoon doet wat je wordt opgedragen, in plaats van zelf met ideeën te komen. In sommige gevallen is dit wel zo makkelijk of zelfs handig voor alle partijen. Maar in andere gevallen wringt het, omdat je ergens weet dat jij het anders zou willen aanpakken. Probeer in deze situaties verandering aan te brengen door initiatief te nemen en je ideeën te delen. Begin klein: je zult zien dat mensen blij zijn met je input en dat je al snel meer durft.” 

Knoester gaat verder: “Als je merkt dat een bepaald proces in je organisatie inefficiënt is, kun je een voorstel doen om het te verbeteren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het voorstellen van een nieuwe softwaretool die taken kan automatiseren, of het voorstellen van een nieuwe workflow die de productiviteit kan verhogen.” 

Zelf de regie nemen

De trainer daagt mensen uit zich te verdiepen in persoonlijk leiderschap. “Bij Schoevers volg je verschillende trainingen. Bijvoorbeeld de Training Persoonlijk Leiderschap. In deze training krijg je handvatten om zelf de regie te nemen over projecten en situaties. Deze handvatten kun je direct in je eigen werk inzetten. Zo krijg je meer voor elkaar, let maar op.” 

Dit artikel is gesponsord door Schoevers Opleidingen.  

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bij reorganisaties, ontslagen of fusies kan het secretariaat opeens drastisch veranderen. Hoe bewaak je grenzen, rollen en functies? Dit is de tweede aflevering van de serie 'krappe bezetting' van werkplektrainer Karen Visser.

Jocelyn Rebbens - Foto Ingrid Schoonen.

Dit is dé psychologische vaardigheid van nu!

Jocelyn Rebbens vertelt over de belangrijkste psychologische vaardigheid van nu en de toekomst. 'Zo haal je de angel uit emotie.'

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

Assistant Miranda Hogendoorn kreeg een herseninfarct op haar 41ste. Ze ontdekte hoe weinig er bekend was over niet-aangeboren hersenletsel voor mensen onder de 65. Ze besloot een boek te schrijven over haar ervaringen: 'Spin in welk web?'

'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen' 

'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen'

Een zakenreis boeken is er door het grote aantal boekingskanalen en de toenemende regelgeving voor bedrijven niet bepaald eenvoudiger op geworden. Zeker bij complexe reisvragen biedt het daarom steeds meer toegevoegde waarde als je persoonlijk advies kunt inschakelen. "Het scheelt veel geld en tijd als je een zakenreispartner hebt die weet hoe je slim, goedkoop én duurzaam reist", zegt Marjan van Vliet van ATPI.

10 tips om over salaris te onderhandelen in een sollicitatie- of functioneringsgesprek

10 tips om over salaris te onderhandelen in een sollicitatie- of functioneringsgesprek

Hoe zorg jij ervoor dat je betaald wordt, wat je als ondersteuner waard bent? Trainer Karen Visser geeft handige tips voor het onderhandelen tijdens sollicitatie- of functioneringsgesprekken.

Beperk het lijden van scheiden op het werk

Beperk het lijden van scheiden op het werk

De zomervakantie is voorbij, de scholen beginnen weer. Net zoals veel echtscheidingsprocedures.

Fantastische boeken voor de nazomer

Fantastische boeken voor de nazomer

Er rest nog een klein beetje zomer. Ben je op zoek naar een boek om je in te verliezen? Dit zijn de tips van hoofdredacteur Vera Bot en eindredacteur Hans Klis.

Ontdek De Bonte Wever: de ideale locatie voor congressen en events

Ontdek De Bonte Wever: de ideale locatie voor congressen en events

In het hart van Drenthe, aan de rand van het serene Asserbos, ligt De Bonte Wever. Wat begon als een geliefd sport- en recreatiecentrum, is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige locaties in Nederland. Of je nu een meerdaags congres, een bedrijfsevent, of een intieme vergadering organiseert, De Bonte Wever biedt het perfecte decor voor elk zakelijk evenement.