Wat is assertiviteit en hoe is het gelinkt aan zelfvertrouwen?

Wat is assertiviteit en hoe is het gelinkt aan zelfvertrouwen?
Trainer Heleen Valkema

Assertiviteit en zelfvertrouwen worden vaak met elkaar verward. Dat is logisch, want ze hebben veel met elkaar te maken. Wat is de definitie van assertiviteit en hoe is het gelinkt aan zelfvertrouwen?

Assertiviteit wordt gedefinieerd als:

Het Engelse werkwoord ‘to assert’ is opgenomen in het woord assertiviteit. Het houdt in dat je jezelf vestigt, je stem laat horen, opkomt voor je overtuigingen en niet over je heen laat lopen. Zo is het ook in het Nederlands vertaald. Een assertief persoon drukt zichzelf en zijn mening duidelijk uit en komt op voor zichzelf en zijn overtuigingen. Het is van cruciaal belang dat de manier waarop je dit doet de andere persoon niet kwetst.

Wat is assertiviteit niet?

Naast assertiviteit worden de uitdrukkingen sub-assertief, agressief en passief-agressief gebruikt. Dit zijn de vier opties die je als persoon ter beschikking staan in reactie op een scenario.

  • Sub-assertief zijn houdt in dat je een onderdanige houding aanneemt. Je bent het met de ander eens, je gaat mee in wat de ander wil. Ongeacht of je het met de ander eens of oneens bent.
  • Agressief zijn is boos reageren en verbale of fysieke agressie gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken. Agressief gedrag omvat woede-uitbarstingen, bedreigingen en uitschelden.
  • Passief-agressief houdt in dat je het ermee eens lijkt te zijn terwijl je dit eigenlijk niet zo is. Als gevolg daarvan ben je niet eerlijk. Passief-agressief gedrag omvat sarcasme en gemene uitspraken. Je belooft iets maar komt het niet na, of ja zeggen en nee doen.

Wat is assertiviteit wel?

Assertiviteit is opkomen voor jezelf met behoud van een relatie. We zeggen vaak ‘ja’ tegen dingen die eigenlijk niet willen doen. Waarom is het toch zo moeilijk om voor jezelf op te komen? We willen de ander niet kwetsen, je wilt aardig gevonden worden of je bent bang dat je de relatie verstoord. Besef dat als je ‘ja’ zegt tegen de een, je ‘nee’ zegt tegen jezelf.

Wat zijn dan de regels voor assertiviteit?

  • Snap wat de ander wil en waarom dat belangrijk is (toon begrip)
  • Daarna zeg je wat jij wilt en geef je hooguit één reden
  • Vervolgens vang je de reactie op, benoem je de emotie die je ziet en je legt het niet nog een keer uit.

Assertiviteit en zelfvertrouwen

Je voelt je precies goed zoals je bent, als je genoeg zelfvertrouwen hebt en je anderen kunt laten zijn wie hij of zij zijn. Je begrijpt dat je aanwezig mag zijn, dat je inbreng waardevol is en dat deze het besluitvormingsproces kan beïnvloeden. Zelfverzekerdheid zorgt voor flexibiliteit, die je in een samenwerking goed kunt gebruiken!

Veranderingen in het secretaressevak door Heleen Valkema

Heleen Valkema is een doelgerichte trainer met een grote gedrevenheid om de beginnende en ervaren secretaresses in Nederland op een hoger niveau te brengen. Heleen is oprichter van Secretarial Services. En op Springest verkozen tot Beste opleider van Nederland In 2017 en 2020.
In deze sessie heeft Heleen het uitvoerig over:
  • Wat is assertiviteit?
  • Wat is feedback?
  • Wat is proactief zijn?
  • Hoe kun je je meer focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn?
Dit platform is volledige kosteloos, een bedankje voor het mede mogelijk maken van beter vergaderen. Aangeboden door iBabs en Management Support.
In de pauze was er genoeg tijd om het Management Support Magazine door te bladeren. Foto: Cor Salverius

De foto's! Terugblik op het Management Support Event 2024

Het Management Support Event 2024 van 14 november in de Jaarbeurs Utrecht was weer een druk bezocht feest van herkenning. Dit keer leerden deelnemers hoe zij AI kunnen inzetten als bondgenoot.

Management Support Event AI als bondgenoot - samen sterk in support | Jaarbeurs Utrecht

Aftermovie: terugblik op het Management Support Event 2024

Het Management Support Event in de Jaarbeurs Utrecht was weer een groot succes. Bekijk hier een terugblik.

'Ik verbind alle partijen'

'Ik verbind alle partijen'

In de rubriek Het Kantelpunt nemen smaakmakers uit ons vak je mee naar het moment waarop hun kijk op hun werk en zichzelf veranderde. Deze keer: Dana van Gulik, projectcoördinator en bestuursassistent in de zorg.

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

De hele dag achter een scherm? Let eens op je ademhaling. Schermapneu kan je na een werkdag uitputten. Zes tips om dat te voorkomen.

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bij reorganisaties, ontslagen of fusies kan het secretariaat opeens drastisch veranderen. Hoe bewaak je grenzen, rollen en functies? Dit is de tweede aflevering van de serie 'krappe bezetting' van werkplektrainer Karen Visser.

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

Assistant Miranda Hogendoorn kreeg een herseninfarct op haar 41ste. Ze ontdekte hoe weinig er bekend was over niet-aangeboren hersenletsel voor mensen onder de 65. Ze besloot een boek te schrijven over haar ervaringen: 'Spin in welk web?'

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie, zodat ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dat precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie? Schoevers-trainer Maaike Knoester vertelt hierover.

Beperk het lijden van scheiden op het werk

Beperk het lijden van scheiden op het werk

De zomervakantie is voorbij, de scholen beginnen weer. Net zoals veel echtscheidingsprocedures.