Cocktail van gelukshormonen: zo houd je jouw brein scherp en gezond

Cocktail van gelukshormonen: zo houd je jouw brein scherp en gezond

Gelukshormonen worden voornamelijk in je brein aangemaakt en van daaruit door je lichaam verspreid. Om dat proces te optimaliseren, heb je gezonde hersenen nodig. Tiny Fortezza-Kuiken en Jakob Zwinderman hebben daar vijf tips voor.

Je hebt verschillende hormoonklieren in je lichaam. Ze geven chemische boodschappen, oftewel hormonen af aan het bloed. Hormonen zorgen voor allerlei processen in je lichaam. Zoals ontwikkeling, groei, energiehuishouding, voortplanting, afweer, gedrag en stofwisseling.

In je hersenen bevindt zich de hypofyse. Dit zou je de hoofdklier kunnen noemen. Deze is zo groot als een erwtje en wordt aangestuurd vanuit een groter deel van de hersenen, de hypothalamus. De hypofyse regelt met name hormoonafgifte aan de schildklier, de geslachtshormonen en de bijnieren. Goed voor je stofwisseling, warmte- en koudegevoelens, stresshormonen en voortplanting. Je voelt je dus onder invloed van de hypofyse goed dan wel slecht.

Gelukshormonen

Om goed voor je brein te zorgen, moet je goed voor je lijf zorgen. De eerste drie gelukshormonen die we hieronder noemen, worden vanuit je hoofd aangemaakt. Het laatste vanuit je buik. Je darmen, bijnieren, alvleesklier en schildklier doen ook allemaal mee.

  • Endorfinen bij beweging en ontspanning.
  • Oxytocine bij een gevoel van verbinding, het ‘knuffelhormoon’.
  • Dopamine bij het behalen van doelen.
  • Serotonine bij het leveren van een belangrijke bijdrage.

5 tips voor gezonde hersenen

Hoe houd je jouw hersenen scherp en gezond genoeg om voldoende gelukshormonen te blijven aanmaken? Vijf snelle tips:

  1. Beweeg.
  2. Zorg voor gezonde tanden.
  3. Eet gezond en drink genoeg water.
  4. Train je brein.
  5. Slaap voldoende en goed.

Tip 2 valt misschien het meest op. Die lichten we dan ook graag toe. Poets, flos, ga regelmatig naar de tandarts. Zo voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt. Wat je tanden met je brein te maken hebben? Op het eerste gezicht helemaal niets.

Toch is er een verband. Als je je mond niet verzorgt, kunnen er ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen kunnen chronisch worden. En dat kan op termijn ook in je hersenen een ontstekingsreactie veroorzaken. Wetenschappers spreken dan van neuro-inflammatie. En die ontstekingen in de hersenen worden gelinkt aan aandoeningen als alzheimer, parkinson en depressie.

In de pauze was er genoeg tijd om het Management Support Magazine door te bladeren. Foto: Cor Salverius

De foto's! Terugblik op het Management Support Event 2024

Het Management Support Event 2024 van 14 november in de Jaarbeurs Utrecht was weer een druk bezocht feest van herkenning. Dit keer leerden deelnemers hoe zij AI kunnen inzetten als bondgenoot.

Management Support Event AI als bondgenoot - samen sterk in support | Jaarbeurs Utrecht

Aftermovie: terugblik op het Management Support Event 2024

Het Management Support Event in de Jaarbeurs Utrecht was weer een groot succes. Bekijk hier een terugblik.

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

De hele dag achter een scherm? Let eens op je ademhaling. Schermapneu kan je na een werkdag uitputten. Zes tips om dat te voorkomen.

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bij reorganisaties, ontslagen of fusies kan het secretariaat opeens drastisch veranderen. Hoe bewaak je grenzen, rollen en functies? Dit is de tweede aflevering van de serie 'krappe bezetting' van werkplektrainer Karen Visser.

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

Assistant Miranda Hogendoorn kreeg een herseninfarct op haar 41ste. Ze ontdekte hoe weinig er bekend was over niet-aangeboren hersenletsel voor mensen onder de 65. Ze besloot een boek te schrijven over haar ervaringen: 'Spin in welk web?'

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie, zodat ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dat precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie? Schoevers-trainer Maaike Knoester vertelt hierover.

Beperk het lijden van scheiden op het werk

Beperk het lijden van scheiden op het werk

De zomervakantie is voorbij, de scholen beginnen weer. Net zoals veel echtscheidingsprocedures.

Fantastische boeken voor de nazomer

Fantastische boeken voor de nazomer

Er rest nog een klein beetje zomer. Ben je op zoek naar een boek om je in te verliezen? Dit zijn de tips van hoofdredacteur Vera Bot en eindredacteur Hans Klis.