NLP: modellen, technieken en een gratis e-paper

NLP: modellen, technieken en een gratis e-paper

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methode om effectief te communiceren. NLP bevat praktisch bruikbare methoden en technieken voor het verbeteren van jouw communicatie en persoonlijk functioneren.

NLP geeft je inzicht in de gedragspatronen van jezelf en die van anderen. Als je de patronen bij jezelf doorziet, heb je de keuze om het gedragspatroon te houden of te veranderen. Oefeningen helpen om een bepaald gedrag te veranderen. In je communicatie reageer je vervolgens anders op de ander, waardoor je ook weer een andere reactie terugkrijgt.

Kenmerkend voor Neuro Linguïstisch Programmeren is dat het een model is voor bewustwording en flexibiliteit. Je ontwikkelt meerdere gedragsmogelijkheden om met een bepaalde situatie om te gaan. Het is een model om uit je bestaande denkkaders te treden en patronen te doorbreken, waardoor je effectiever wordt in communicatie en je doelen gemakkelijker bereikt.

NLP is ontstaan in een omgeving van psychologen en therapeuten en werd in de beginjaren vooral gebruikt als een nieuwe vorm van therapie. Geleidelijk aan drong het als communicatietechniek door in het onderwijs en in organisaties en inmiddels is het een beproefde en veel gebruikte methode om gedragspatronen te doorbreken en communicatie te verbeteren.

Lees verder over NLP:

Het communicatiemodel beschrijft op een eenvoudige manier hoe iemands persoonlijkheid werkt.

Het metamodel is een model om te achterhalen wat iemand precies bedoelt. Het is een heel nuttig en waardevol middel dat je in communicatie kunt inzetten.

Het Miltonmodel is een verzameling taalpatronen die je kunt gebruiken zodat mensen toegang krijgen tot hun onderbewuste. Zo kunnen ze in contact komen met onbewuste hulpbronnen.

Binnen NLP is ‘rapport opbouwen’ een handige vaardigheid. Rapport opbouwen betekent: het maken van goed contact.

In onze gratis e-paper vind je praktische en bruikbare methoden en technieken voor het verbeteren van jouw communicatie en persoonlijk functioneren.

Onderdeel van de collectie

Spreken

Hier vind je alles over helder en tactvol communiceren, actief luisteren, omgaan met klachten en hoe je verbinding maakt tijdens videocalls en presentaties.

Vijf tips om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken

Vijf tips om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken

Seksueel overschrijdend gedrag bespreekbaar maken op de werkvloer kan ongemakkelijk zijn. Misschien heb je wat aan deze adviezen van experts.

5 tips om de mentale veerkracht te trainen

5 tips om de mentale veerkracht te trainen

Er worden steeds meer en hogere eisen gesteld aan medewerkers. Daar is mentale veerkracht voor nodig. Bedrijfsartsen en GZ-psychologen geven 5 tips.

Een streepje of een ander leesteken?

Een streepje of een ander leesteken?

Hoe ga je om met afkortingen en samenstellingen? Taalcoach Judith Winterkamp geeft advies.

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer

Kun je meer zelfvertrouwen gebruiken? Dit zijn volgens onze trainer Karen Visser de belangrijkste tips waarmee je bouwt aan zelfverzekerdheid.

Is het multi oefening, multi-oefening of multioefening?

Is het multi oefening, multi-oefening of multioefening?

Wat zijn de regels voor klinkerbotsingen en koppeltekens? Schrijftrainer Judith Winterkamp beantwoordt een lezersvraag in haar rubriek 'Spelling en taal'.

Wat assistants kunnen leren van vier Amerikaanse presidenten

Wat assistants kunnen leren van vier Amerikaanse presidenten

Amerikaanse presidenten zijn al decennialang voorbeelden voor leiders in het bedrijfsleven. Maar ook assistants kunnen wat van de inwoners van 1600 Pennsylvania Avenue leren.

Zo eis je als introvert de aandacht op in een vergadering

Zo eis je als introvert de aandacht op in een vergadering

Als introvert moet je leren om je plek op te eisen. Op jouw manier. "Een belangrijke oefening is het inbreken in vergaderingen", zegt trainer en psycholoog Gerda Bos.

Jeroen Busscher

We leven onder de dictatuur van de extraverte mens

Open, spontaan en levendig: de extraverte mens. Dat klinkt als een leuk iemand, vind jij ook niet? Verlegen, teruggetrokken, klinkt een stuk minder goed, toch?