5 tips voor het organiseren van grote congressen of bedrijfsevenementen

5 tips voor het organiseren van grote congressen of bedrijfsevenementen

Een evenement voor 500 tot 2.500 personen organiseren op een externe locatie; dat brengt andere uitdagingen met zich mee dan een bescheiden klantendag of personeelsfeest in eigen huis. Waar moet je aan denken en welke locaties zijn geschikt?

Doe je voordeel met deze 5 tips voor het organiseren van grote congressen of bedrijfsevenementen:

1. Voorbereiding is alles

Foyer Midden Nederland Hallen
Foyer Midden Nederland Hallen

Hoe groter het evenement, hoe strakker je alles van tevoren moet regelen. Dat begint al bij de logistiek. Kunnen jouw gasten bij de locatie hun auto kwijt, heb je parkeergarages in de omgeving nodig, moeten er shuttlebussen naar het station geregeld worden? Check ook altijd of er grote evenementen in de omgeving zijn op de dag dat jij je gasten verwacht waardoor de parkeercapaciteit beperkt is.

Een locatie waar je je op dat gebied geen zorgen hoeft te maken, is de Midden Nederland Hallen. Dit duurzame evenementencomplex ligt centraal in Nederland, pal aan de snelweg, bij een treinstation in de buurt en heeft 1.500 parkeerplaatsen op eigen terrein.

2. Locatie, locatie, locatie

De locatie kan je evenement maken of breken. De voorselectie maak je op capaciteit, functionaliteit en bereikbaarheid, maar bedenk dat de uitstraling van de locatie hetgeen is wat de gasten bij blijft. Een locatie met de wow-factor zorgt ervoor dat gasten jouw evenement door een roze bril bekijken.

Foyer Amsterdome

Bovendien heb je bij een locatie met karakter minder werk (en kosten) als het gaat om de inrichting en styling.

Hotspot van het jaar? Amsterdome in Amsterdam, de eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland. De iconische koepel heeft een bijzonder verhaal, inspirerende architectuur en een warm industrieel interieur van hergebruikte materialen.

3. Turn-key is slimmer

Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met grote evenementen, is het verstandig om te kiezen voor een locatie die een totaalconcept biedt. Het scheelt je namelijk veel tijd (en stress) als je met één partij kunt schakelen over zaken als food & drinks, de technische faciliteiten en de styling van je evenement.

Onderaan de streep ben je doorgaans voordeliger uit. Bovendien is het duurzamer en het eindresultaat vaak beter, omdat in zulke locaties de afstemming tussen deze disciplines perfect is. De Rijtuigenloods, een rijksmonument op een historisch spoorcomplex vlak achter station Amersfoort, is zo’n grootse locatie die je helemaal ontzorgt.

De Rijtuigenloods

4. Brief iedereen die meewerkt

Aan een groot evenement werken tientallen mensen mee, waarvan een deel ook contact heeft met jouw bezoekers. Denk aan parkeerwachters, beveiligers, ehbo’ers, gastvrouwen en cateringmedewerkers.

Je maakt het verschil als deze mensen het verhaal (doel, gewenste beleving etc.) van jouw evenement kennen en uitdragen. Dat bereik je door een goede, gezamenlijke briefing op de dag van het evenement.

5. Je handen vrij tijdens het evenement

Hoe goed je ook voorbereid bent, op de dag van het evenement zelf moet er vaak nog van alles gebeuren. Het is handig als jij een vrije rol hebt tijdens die dag, zodat je snel kunt inspelen op onverwachte situaties.

Ook vanuit de locatie heb je zo’n spin in het web nodig die een coördinerende rol heeft en instructies geeft aan de partijen die meewerken aan jouw evenement. In de locaties die we al noemden (Amsterdome, Rijtuigenloods en Midden Nederland Hallen) werken ze met een bekwame partymanager met wie je op de dag zelf snel kan schakelen als dat nodig is.

Dit artikel is gesponsord door De Rijtuigenloods, Midden Nederland Hallen en Amsterdome.

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer

Kun je meer zelfvertrouwen gebruiken? Dit zijn volgens onze trainer Karen Visser de belangrijkste tips waarmee je bouwt aan zelfverzekerdheid.

Zo creëer je de perfecte werkomgeving

Zo creëer je de perfecte werkomgeving

Werknemers werken vaker thuis, op kantoor of verschillende locaties, wat uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van ergonomie, gezondheid en veiligheid. Waar moet je op letten als officemanager? Tips van een WorkLife Coach om van een werkplek een ergonomisch paradijs te maken.

AI als onmisbare tool voor evenementenorganisatie

AI als onmisbare tool voor evenementenorganisatie

Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) jou nog effectiever maken als organisator van evenementen? Onze trainer Lenny Klaassen geeft advies.

5 adviezen om te excelleren als projectassistent

5 adviezen om te excelleren als projectassistent

De rol van projectondersteuner is een avontuurlijke. Projecten lopen nooit zoals gepland. Wat zijn de kritische succesfactoren? Wij geven vijf gouden tips.

Op zoek naar de ideale locatie voor een zakelijk evenement?

Op zoek naar de ideale locatie voor een zakelijk evenement?

In het hart van Drenthe, aan de rand van het serene Asserbos, ligt De Bonte Wever. Wat begon als een geliefd sport- en recreatiecentrum, is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige locaties in Nederland. Of je nu een meerdaags congres, een bedrijfsevent, of een intieme vergadering organiseert, De Bonte Wever biedt het perfecte decor voor elk zakelijk evenement.

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bij reorganisaties, ontslagen of fusies kan het secretariaat opeens drastisch veranderen. Hoe bewaak je grenzen, rollen en functies? Dit is de tweede aflevering van de serie 'krappe bezetting' van werkplektrainer Karen Visser.

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie, zodat ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dat precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie? Schoevers-trainer Maaike Knoester vertelt hierover.

'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen' 

'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen'

Een zakenreis boeken is er door het grote aantal boekingskanalen en de toenemende regelgeving voor bedrijven niet bepaald eenvoudiger op geworden. Zeker bij complexe reisvragen biedt het daarom steeds meer toegevoegde waarde als je persoonlijk advies kunt inschakelen. "Het scheelt veel geld en tijd als je een zakenreispartner hebt die weet hoe je slim, goedkoop én duurzaam reist", zegt Marjan van Vliet van ATPI.