Is het 'van daaruit', 'van daar uit' of 'vandaaruit'?

Is het 'van daaruit', 'van daar uit' of 'vandaaruit'?

Van daaruit, van daar uit of vandaaruit? Welke (samengestelde) voorzetsels je aan elkaar schrijft, hangt af van de betekenis van je zin. Daarnaast zijn er regels voor het aaneenschrijven van voorzetsels. Daarover bestaat geen honderd procent duidelijkheid. Ze zijn erg uitgebreid, en je kunt ze nalezen in de Schrijfwijzer van Jan Renkema. Het beste kun

Van daaruit, van daar uit of vandaaruit?

Welke (samengestelde) voorzetsels je aan elkaar schrijft, hangt af van de betekenis van je zin. Daarnaast zijn er regels voor het aaneenschrijven van voorzetsels. Daarover bestaat geen honderd procent duidelijkheid. Ze zijn erg uitgebreid, en je kunt ze nalezen in de Schrijfwijzer van Jan Renkema.

Het beste kun je in dit geval schrijven: van daaruit.

Zij hebben of hun hebben?

Ik kan mezelf maar niet aanleren om zij hebben te zeggen. Automatisch floept hun hebben uit mijn mond. Als ik schrijf, dan gaat het meestal wel goed. Eigenlijk hoop ik dat het inmiddels goed Nederlands is. Is dat zo?

Ik heb slecht nieuws voor je. Hun hebben behoort nog steeds tot een van de grootste taalergernissen. Er zit dus niks anders op dan jezelf aan te leren zij hebben te zeggen in plaats van hun hebben. Misschien helpt het om de woorden – als je alleen bent – heel veel uit te spreken. Op den duur vind je hun hebben dan misschien net zo vreemd irritant als veel andere taalgebruikers. Succes!

Hoe schrijf ik deze zin volgens de regels: ‘Het is hem niet gelukt om eronderuit te komen.’

Heb je deze zin op gevoel geschreven, dan heeft je gevoel je goed geholpen. Hij is namelijk correct! Maar waarom is onderuit een woord en staan er en onder en uit niet los van elkaar? Eronderuit heet een voornaamwoordelijk bijwoord. Maar wat heb jij daaraan? Het gaat erom dat je de combinatie voornaamwoordelijk bijwoord herkent, zodat je weet of je het los of vast moet schrijven.

Maar hoe weet je nou dat je hier met zo’n combinatie te maken hebt? Dit check je door het oorspronkelijke voorzetsel en het zelfstandig naamwoord terug te halen in de zin. In dit geval is het voorzetsel onder en het zelfstandig naamwoord is bijvoorbeeld de afspraak. Dan wordt de zin: Het is hem niet gelukt om onder de afspraak uit te komen. Lukt dit testje zoals in mijn voorbeeld, dan moeten er en onder aan elkaar. En omdat het hier om een voorzetselcombinatie onder … uit gaat, moet je uit er ook aan vastplakken.

Word een Kei in taal!

Meer weten over spelling en taal? In de training Kei in taal van Judith Winterkamp worden alle regels van de Nederlandse spelling en grammatica op een rij gezet.

Nog meer artikelen over spelling en schrijven:

Lees meer over

Een streepje of een ander leesteken?

Een streepje of een ander leesteken?

Hoe ga je om met afkortingen en samenstellingen? Taalcoach Judith Winterkamp geeft advies.

Waarom toch die extra 's' of 'ë'?

Waarom toch die extra 's' of 'ë'?

Dit zijn lezersvragen van ondersteuners die worstelen met de schrijfwijze van bepaalde woorden en zinnen. Taaltrainer Judith Winterkamp geeft advies.

Hoe ga je om met moeilijke woorden in zakelijke teksten?

Hoe ga je om met moeilijke woorden in zakelijke teksten?

Jargon, overbodige of ouderwetse woorden maken notuleren lastig. Communicatietrainer Judith Winterkamp biedt een helpende hand.

'Oubollige' taal, wel of niet gebruiken?

'Oubollige' taal, wel of niet gebruiken?

Een lezersvraag van een ondersteuner die een oude schrijfwijze hanteert. Wat te doen? Taaltrainer Judith Winterkamp geeft advies.

Notuleren met AI: beter resultaat in minder tijd?

Notuleren met AI: beter resultaat in minder tijd?

Hebben de rotten in het vak nog wel iets aan kunstmatige intelligentie? Volgens trainer Judith Winterkamp kan AI helpen bij het notuleren van vergaderingen.

Taalvraag: Moeten of dienen?

Taalvraag: Moeten of dienen?

Mag je wel oubollige (werk)woorden gebruiken als die minder dwingend en onvriendelijk overkomen? Taaltrainer Judith Winterkamp geeft advies.

Hoe ga je om met verschillende plaatsnamen en windrichtingen?

Hoe ga je om met verschillende plaatsnamen en windrichtingen?

Is het Zuid-Holland Zuid? Of juist Zuid-Holland-Zuid? Zo ga je om met aardrijkskundige onduidelijkheden.

8 tips voor een goede zinsbouw

8 tips voor een goede zinsbouw

Hoe zorg je er als assistant voor dat de teksten die je schrijft leesbaar zijn?