We leven onder de dictatuur van de extraverte mens

We leven onder de dictatuur van de extraverte mens
Jeroen Busscher

Open, spontaan en levendig: de extraverte mens. Dat klinkt als een leuk iemand, vind jij ook niet? Verlegen, teruggetrokken, klinkt een stuk minder goed, toch?

“Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introverte mensen zijn meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig,” zo schrijft Wikipedia.

Dit is een mooie illustratie van de titel van deze column. De wereld wordt bestuurd door extraverte mensen. Extraverte mensen hebben het hoogste woord bij een vergadering, klimmen graag op een podium en nemen vaak het voortouw. Niet gek dat de meeste managers extravert zijn. Te weinig realiseren wij ons dat introversie niet minder is, maar een andere set van kwaliteiten behelst. Een introvert mens denkt liever even na voordat hij of zij wat zegt. Introverte mensen nemen in hun meningsvorming veel meer aspecten mee dan mensen die meteen het hoogste woord hebben. Introverte mensen gebruiken meer invalshoeken, zijn doorgaans genuanceerder en zich beter bewust van de belangen en gevoelens van de verschillende mensen in de groep.

Niet alleen Wikipedia gebruikt positievere woorden om een extravert persoon te beschrijven, onze wereld wordt gedomineerd door allerlei structuren die extraverte mensen bijstaan en het voor introverte mensen moeilijker maken om zich te doen gelden. Ik zal een voorbeeld geven: een vergadering. Wat is de werkvorm die wij doorgaans onder een vergadering verstaan? Er is een onderwerp en iedereen geeft ter plekke zijn of haar mening. Daarna gaan we in discussie en reageren zo op elkaars bijdragen. Aangezien een introvert mens wat meer tijd nodig heeft om een mening te vormen is een vergadering dus een zeer nadelige werkvorm voor hen.

De media, films, organisaties, worden grotendeels gedomineerd door extraverte mensen. Niet gek dat leiders vaak extraverte mensen zijn. Natuurlijk richten die de wereld in zoals ze zelf goeddunken. Zo krijgen we een wereld waar introverte mensen minder tot hun recht komen.

Of jij introvert of extravert bent kan ik niet beoordelen. Maar de kans dat je voor een extravert iemand werkt is zeer groot. Goed om je te realiseren is dat introversie geen tekortkoming is. Dat we mensen soms iets meer tijd en ruimte moeten gunnen om hun bijdrage te leveren. Zo komen we allemaal wat meer tot ons recht. Zo krijgt wijsheid meer ruimte.

Lees meer over

De extraverte Jeroen Busscher is schrijver, spreker en strateeg. Hij helpt organisaties veranderen en leiders ontwikkelen. Hij schreef 11 boeken waaronder verschillende bestsellers. Daarnaast geeft hij lezingen en college aan verschillende management hogescholen. Hij is vaste columnist bij Management Support en schrijft over zijn samenwerking met personal assistant Dominique.

www.jeroenbusscher.nl

Fan van de krijtstreep? Deze past bij jou

Fan van de krijtstreep? Deze past bij jou

Een krijtstreep straalt vertrouwen en leiderschap uit. Imagostylist Berna de Jong legt uit waarom en hoe je die het beste draagt.

Shutterstock / deze afbeelding werd gemaakt met AI.

'De assistant moet zichzelf op de voorgrond durven zetten'

Juist door de opkomst van kunstmatige intelligentie worden menselijke vaardigheden belangrijker, ziet Huub van Mackelenbergh. De ondersteuner moet...

Migraine op de werkvloer is een groot probleem

Migraine op de werkvloer is een groot probleem

Migraine op de werkvloer komt veel voor en zorgt voor verzuim. Vaak schamen medewerkers schamen zich ervoor. Schuif deze hersenziekte dus niet aan de...

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

De hele dag achter een scherm? Let eens op je ademhaling. Schermapneu kan je na een werkdag uitputten. Zes tips om dat te voorkomen.

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bij reorganisaties, ontslagen of fusies kan het secretariaat opeens drastisch veranderen. Hoe bewaak je grenzen, rollen en functies? Dit is de tweede...

Jocelyn Rebbens - Foto Ingrid Schoonen.

Dit is de psychologische vaardigheid van nu...

Jocelyn Rebbens vertelt over de belangrijkste psychologische vaardigheid van nu en de toekomst. 'Zo haal je de angel uit emotie.'

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

Assistant Miranda Hogendoorn kreeg een herseninfarct op haar 41ste. Ze ontdekte hoe weinig er bekend was over niet-aangeboren hersenletsel voor...

5 redenen om te werken aan je zichtbaarheid

5 redenen om te werken aan je zichtbaarheid

Hoe kun je jezelf profileren, zonder opschepperig of betweterig over te komen als assistant? Expert Mirjam Hubregtse geeft advies.