Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein

Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein

We multitasken erop los, terwijl we weten dat het niet efficiënt is en ook nog slecht voor ons brein. Psycholoog en coach Gerda Bos vertelt hoe je een overbelast brein herkent en geeft drie tips om erger te voorkomen.

Mijn blik glijdt over de mailtjes. Ik klik ze open, lees ze snel, beantwoord er een paar en zet een aantal terug op ‘ongelezen’. Dat komt later wel.

Mijn mobiel gaat. Om de vraag van de beller te beantwoorden, zoek ik in mijn laptop naar de juiste bestanden. Ik verzend ze meteen en maak ook alvast de uitnodiging voor een overleg via Teams. Kan ik meteen ook kijken wat er in mijn agenda staat.

Dan verder met de mail, totdat ik me realiseer dat ik wat moet eten, omdat ik anders te laat ben voor mijn volgende afspraak. Nog even gauw thee zetten en dan anderhalf uur in gesprek met een coachingsklant. Een gesprek zonder onderbrekingen, zonder mailtjes of appjes, zonder haast. Zonder onrust en met volle aandacht. Ik adem rustig en glimlach.

Continu bezig zijn is een verslaving

Herken je dat gevoel van continu bezig zijn? Je brein schakelt daarbij voortdurend van de ene taak naar de andere. En heb je ook dat je na het werk steeds de neiging hebt om weer op zoek te gaan naar prikkels? Bijvoorbeeld door WhatsApp-berichten te bekijken of het nieuws of andere multimedia open te klikken? Alsof de verslaving nog niet is uitgewerkt...

Ons brein is inderdaad verslaafd geraakt aan prikkels. Sterker nog: we zijn een kei geworden in multitasken. Terwijl we allemaal weten dat dat niet goed is voor ons brein en ook niet efficiënt is. Ons brein heeft rust nodig om te herstellen en stresshormonen moeten de tijd krijgen om afgebroken te kunnen worden.

Symptomen van een overbelast brein

Als ik te lang of te vaak achter mijn laptop zit, voel ik letterlijk weerstand om de laptop op te starten. Mijn hoofd voelt dan niet meer helder. Soms voel ik me duizelig. Anderen merken het bijvoorbeeld aan een korter lontje, minder overzicht of aan fysieke symptomen zoals vermoeidheid in het hoofd, verminderde concentratie, stijve spieren of hoofdpijn.

We stellen vaak hoge eisen aan onszelf en willen voldoen aan de verwachtingen van de omgeving. Daardoor gunnen we onszelf onvoldoende rust en ontspanning.

Om grip te houden op ons brein en ons stresssysteem is het belangrijk tijdig te herkennen wat signalen van naderende overprikkeling zijn, zodat we kunnen terugschakelen wanneer het nog kan. Wil je graag analytisch blijven, overzicht houden, je emoties onder controle houden en prioriteiten stellen? Houd dan je brein relaxed en creëer momenten van rust. Zo kun je professioneel gedrag blijven vertonen.

3 tips voor meer rust in je brein

  1. Zet alle piepjes van je mobiel uit en bepaal zelf wanneer je je social media bekijkt.
  2. Zet je wekker en neem minimaal eens per uur een pauze van je beeldscherm. Doe een korte ontspanningsoefening of loop een rondje.
  3. Begin de dag met een focustaak, zonder je mail te openen. Pas als die taak af is, open je je mail en andere (relevante) media.

Meer weten?

Jij bent als assistant altijd voor iedereen bereikbaar: iedereen kan een beroep op je doen. Je bent daarmee niet alleen je eigen brein, maar vaak ook het brein van je omgeving. Belangrijk dus om te
weten hoe je brein werkt. Krijg van vier inspirerende en hoog beoordeelde trainers breintips in de training Powerbrein voor de assistant. Dit is de laatste Powerbrein die we organiseren, dus wil je meedoen? Grijp je kans!

Gerda Bos is coach, trainer, spreker en psycholoog. Ze heeft veel kennis en ervaring rondom de thema’s stressmanagement, leiderschap, samenwerking, communicatie, hoogsensitiviteit en persoonlijke ontwikkeling. www.coachzoetermeer.nl

Gerda Bos

Gerda Bos

trainer, coach, psycholoog

Gerda Bos is trainer, coach en psycholoog. Ze heeft veel kennis en ervaring rondom de thema’s communicatie, leiderschap, samenwerken, veranderen, zelfmanagement en loopbaanontwikkeling. Ook schreef ze een aantal artikelen over deze thema’s en de door haar ontwikkelde LEF-methode. Gerda daagt je op prettige wijze uit om jezelf te ontwikkelen in je werk. coachzoetermeer.nl

In de pauze was er genoeg tijd om het Management Support Magazine door te bladeren. Foto: Cor Salverius

De foto's! Terugblik op het Management Support Event 2024

Het Management Support Event 2024 van 14 november in de Jaarbeurs Utrecht was weer een druk bezocht feest van herkenning. Dit keer leerden deelnemers hoe zij AI kunnen inzetten als bondgenoot.

Management Support Event AI als bondgenoot - samen sterk in support | Jaarbeurs Utrecht

Aftermovie: terugblik op het Management Support Event 2024

Het Management Support Event in de Jaarbeurs Utrecht was weer een groot succes. Bekijk hier een terugblik.

Ongewenst gedrag op het werk neemt licht toe

Ongewenst gedrag op het werk neemt licht toe

Ondanks overheidscampagnes lijkt ongewenst gedrag op de werkvloer niet af te nemen. Hoe komt dat?

5 tips om de mentale veerkracht te trainen

5 tips om de mentale veerkracht te trainen

Er worden steeds meer en hogere eisen gesteld aan medewerkers. Daar is mentale veerkracht voor nodig. Bedrijfsartsen en GZ-psychologen geven 5 tips.

Waarom wordt het kantoor als druk ervaren, ook al valt het mee?

Waarom wordt het kantoor als druk ervaren, ook al valt het mee?

Drukke kantoorruimtes leiden af. Maar soms kan een werkvloer drukker voelen dan die daadwerkelijk is.

Wat assistants kunnen leren van vier Amerikaanse presidenten

Wat assistants kunnen leren van vier Amerikaanse presidenten

Amerikaanse presidenten zijn al decennialang voorbeelden voor leiders in het bedrijfsleven. Maar ook assistants kunnen wat van de inwoners van 1600 Pennsylvania Avenue leren.

Zo eis je als introvert de aandacht op in een vergadering

Zo eis je als introvert de aandacht op in een vergadering

Als introvert moet je leren om je plek op te eisen. Op jouw manier. "Een belangrijke oefening is het inbreken in vergaderingen", zegt trainer en psycholoog Gerda Bos.

'Ik verbind alle partijen'

'Ik verbind alle partijen'

In de rubriek Het Kantelpunt nemen smaakmakers uit ons vak je mee naar het moment waarop hun kijk op hun werk en zichzelf veranderde. Deze keer: Dana van Gulik, projectcoördinator en bestuursassistent in de zorg.